Thursday, August 19, 2004

Email from a friendSemalam i got this email...very nice indeed.

Kegelisahan, kedukaan dan air mata adalah sebahagin dari sketsa hidup di dunia. Titisan air mata yang bermuara dari hati dan diseliputi kegelisahan jiwa terkadang memilukan, hingga membuahkan keresahan dan kebimbangan. Kedukaan kerana kerinduan yang teramat sangat dalam menyebabkan kepedihan yang menyesakkan rongga dada. Jiwa yang rapuh pun berkisah pada alam serta isinya, bertanya, dimanakah pasangan jiwa berada. Lalu, hati menciptakan serpihan kegelisahan, bagaikan anak kecil kehilangan ibu ditengah keramaian.

Keinginan bertemu pasangan jiwa, bukankah itu sebuah fitrah? Semua itu hadir tanpa disedari sebelumnya,hingga tanpa sedar telah menjadi sebahagian hidup yang tak dapat dipisahkan. Sebuah fitrah pula bahwa setiap wanita ingin menjadi suri yang baik dan ibu yang baik berbanding menjalani hidup bersendirian. Dengan sentuhan kasih sayang dan belaiannya, akan terbentuk jiwa-jiwa yang sholeh dan sholehah, Insyaallah.

Duhai...
Betapa mulianya kedudukan seorang wanita, apa lagi bila ia seorang wanita beriman yang mampu membina dan menjaga keindahan cahaya Islam hingga memenuhi setiap sudut rumahtangganya. Allah Subhanahu wa Ta'ala pun telah menciptakan wanita dengan segala keistimewaannya, hamil, melahirkan, menyusukan hingga keta'atan dalam memenuhi hak-hak suaminya laksana medan jihad fii sabilillah. Kerananya, yakinkah batin itu tiada goresan saat melihat pernikahan wanita lain di bawah usianya? Pernahkah kita melihatkan kepedihan wanita yang berazam menjaga kehormatan diri hingga ia bertemu kekasih hati? Dapatkah kita menggambarkan perasaannya yang merintih saat melihat kebahagiaan wanita lain mengandung dan melahirkan? Atau, tidakkah kita melihat kilas pandangan sedih dimatanya ketika melihat aqiqah anak kita?

Letih...
Sungguh amat letih jiwa dan raga. Bersendirian mengayuh biduk kecil dengan rasa hampa, tanpa tahu adakah belahan jiwa yang menunggu di sana.

Duhai teman....
Dalam Islam, kehidupan manusia bukan hanya untuk dunia fana ini saja, kerana masih ada akhirat. Memang, setiap manusia telah diciptakan berpasangan, namun tidak hanya dibatasi dunia fana ini saja. Seseorang yang belum menemui pasangan jiwanya, insya Allah akan dipertemukan di akhirat sana, selama ia beriman dan bertaqwa serta sabar atas ujian-Nya yang telah menetapkan dirinya sendirian di dunia yang fana ini. Mungkin sang bidadara pun tak sabar untuk bersua dan telah menunggu di pintu syurga, berkereta indah untuk membawamu ke istananya.

Keresahan dan kegelisahan janganlah sampai mengubah pandangan kepada Sang Pemilik Cinta. Kalaulah rasa itu selalu menghantui, usah kau lara sendiri, duhai ukhti. Taqarrub-lah kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala. Kembalikan segala urusan hanya kepada-Nya, bukankah hanya Ia yang Maha Memberi dan Maha Pengasih. Ikhtiar, munajat serta untaian doa berpanjangan curahkanlah kepada Sang Pemilik Hati. Tak usah membandingkan diri ini dengan wanita lain, kerana Allah Subhanahu wa Ta'ala pasti memberikan yang terbaik untuk setiap hamba-Nya, mestipun engkau tidak menyedarinya.

Usahlah dirimu bersedih lalu menangis di penghujung malam kerana tak kunjung hasil memikirkan siapakah pasangan jiwamu. Menangislah kerana air mata memohon pada-Nya di setiap sujudmu di keheningan pekat malam. Jadikan hidup ini selalu penuh dengan harapan baik kepada Sang Pemilik Jiwa. Bersedia menghadapi putaran waktu, hingga setiap gerak langkah serta helaan nafas
bernilai ibadah kepada Allah Subhanahu wa Ta'ala. Tausyiah-lah selalu hati dengan tarbiyah Ilahi hingga diri ini tidak sepi dalam bersendirian.

Bukankah kalau sudah saatnya tiba, jodoh tak akan lari kemana. Kerana sejak roh bersatu dengan jasad, siapa belahan jiwamu pun telah dituliskan-Nya.

Sabarlah sahabat...
Bukankah mentari akan selalu menghiasi pagi dengan kemewahan sinar keemasannya. Malam masih indah dengan sinar lembut bulan yang dipagar bintang gemerlapan. Kicauan hening burung malam sering riang bercanda dalam kegelapan. Senyumlah, laksana senyum persona embun pagi yang selalu setia menyapa.

Hapuslah air mata di pipi dan hilangkan lara di hati. Terimalah semua sebagai sebahagian dari perjalanan hidup ini. Dengan kebesaran hati dan jiwa, dirimu akan temui rahsia di balik titian kehidupan yang telah dilalui. Hingga, kelak akan hilang riak kegelisahan dan keresahan saat bersendirian.

Semoga.

WaLlahua'lam bi shawab.

*MERENGKUH CINTA DALAM BUAIAN PENA*
Al-Hubb FiLlah wa LiLlah,


Hapuslah Air Mata di Pipi, Hilangkan Lara di Hati Author: Abu Aufa*
(* Penulis buku Diari Kehidupan 2, telah diterbitkan oleh PT Syaamil Cipta Media, 2004

No comments: